Bélahalompuszta/Csécse

A Csécse községben tett látogatáskor keressük fel a községhez tartozó Bélahalompusztát, az egykori Sándor-majort. A község délkeleti szélén a temetô mellett találjuk meg az odavezetô utat.
A pusztában ma már csak egy régebben szebb napokat látott, majd elhanyagolt, azután félig újra felújított és ismét szétvert kastélyépületet, egy tetô nélküli kápolnát és több gazdasági épületet láthatunk. A kastélyt valamikor szépen gondozott park övezte, ahol az épület fôhomlokzata elôtt 5 szépen fejlett tiszafa árnyékában egy kis vízmedence bújik meg. Ez és a hajdani park meglévô vadgesztenyéje, a nagylevelû hársak, hegyi juharok, zöldjuharok, tujafélék, a piramistölgy és a parkot a gazdasági udvartól elválasztó akácfasor, valamint a parkot határoló tövises lepényfa igényes telepítésre enged következtetni. Hasonló gondossággal létesítették a domboldalon összefogott források vízébôl táplált vízvezetékrendszert.
A kastély körüli látogatás után érdemes felkeresni a kastélytól körülbelül egy kilométer távolságra dél-keleti irányban lévô kis tavacskát és a rét íriszes virágtengerét.

Védett területek
Nógrád megye honlapja