Nézsa / Kastélypark

Nézsa Nógrád megye déli részén fekvô település. A 2-es útról Bánk-Alsópetény-Nézsa útvonalon lehet elérni. A park a település észak-nyugati szélén található.
A kastély a templomhoz vezetô út tengelyvonalában épült 1891-ben. Építtetôje Klobusitzky István és Blaskovich Miklós volt.
Az utolsó tulajdonosa a háború elôtt Reviczky Tibor földbirtokos. Róla nevezték el "Reviczky-féle" kastélynak.

A Reviczky kastély, melyben ma gyerekek tanulnak

Az egykori 7 hektáros park területe áll védelem alatt. A megmaradt idôs fák gondos parklétesítés emlékét ôrzik. Az utóbbi évtizedekben végzett telepítések nem voltak szerencsések. A park területének csökkentése a más célra történô terület igénybevétel káros volt. Ennek ellenére a meglévô idôs faegyedek jó alapot adnak egy remélhetôen bekövetkezô tervszerû parkfelújításhoz. A közepes gondozás ellenére is a már meglévô 24, zömében lombos fafaj (vérbükk, vénic szil, bibircses nyír, ezüst hárs, nyugati platán, kocsányos tölgy, szomorú fûz) számos egyede jól viseli a mostoha viszonyokat. A kastély déli szélén egy kis patak folyik keresztül.
A régi meder és medencerendszer rendbetétele a park látványos részének felújítása emelné a park szépségét. A kastélyban ma általános iskola van.

Védett területek
Nógrád megye honlapja